Tłuszcz – przyjaciel czy wróg?

10-07-2013Największe następstwa mają wieloletnie kampanie nastawione przeciwko tłuszczom. Jedzenie ubogie w tłuszcze nic tak na prawdę nie dało, a wręcz zaszkodziło ludziom, twierdzi Walter Wiolett, znany profesor Uniwersytetu Harvarda w Bostonie, w stanie Massachusetts, który analizował wszelkie możliwe do znalezienia badania na temat skutków odżywiania się produktami ubogimi w tłuszcz, pozbawionymi go, tzw. odtłuszczonymi produktami.

Skrytykował także dietetyków: „Niestety, wielu naukowców zajmujących się sprawami odżywiania uważało, że jest to zbyt trudne zadanie, aby poinformować publicznie wszystkich o wszelkich możliwych komplikacjach. Zamiast tego naszpikowano nas sloganami typu: «tłuszcz jest zły»”.

Jeśli więc porady bardziej szkodzą ludziom, niż przynoszą korzyści, to lepiej wychodzą na tym ci, którzy byli lub generalnie są na nie oporni: „Wszędzie, gdzie tylko jest to możliwe, wszelkie porady udzielane w zakresie zdrowego odżywiania wywołują więcej chorób niż pożytku”, powiedział epidemiolog Paul Marantz z College’u Alberta Einsteina w Nowym Jorku. „Wiele porad na temat tego, jak być zdrowym i zdrowo się odżywiać, nie pochodzi ze źródeł naukowych – krytykuje. – Do czasu, gdy nie ma się dowodów na to, że coś jest szkodliwe lub pożyteczne, istnieje tylko jedna słuszna porada: nie słuchać żadnych porad”.

Więcej porad (które tym razem warto wysłuchać) znajdziesz w książce dr. Hansa-Ulricha Grimm Nie jedz tego. Szkodliwe składniki „zdrowego” jedzenia.

brak komentarzy

Dodaj komentarz