Przepisy

Ptysie serowe

Jeżeli lubisz żółty ser, to te lekkie przekąski przypominające krakersy bardzo ci posmakują. Najlepsze są zaraz po wyjęciu z piekarnika, na gorąco. Jeśli nie zostaną zjedzone, to można je później podgrzać przez minutę czy dwie w piekarniku.

białka z 4 jaj
1/8 łyżeczki kwaśnego winianu potasu1
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki cebuli w proszku
2 łyżki stołowe mąki kokosowej
2 łyżki stołowe roztopionego masła
1 szklanka drobno startego ostrego sera żółtego typu cheddar

Ubij białka z kwaśnym winianem potasu, aż konsystencja nie pozwoli na opadanie górek powstałych po wyjęciu trzepaczki. Dosyp sól i cebulę w proszku i utrzep. W osobnej misce zmieszaj mąkę kokosową, masło i ser żółty. Połącz obie mieszanki i mieszaj do czasu, aż ser będzie równo rozprowadzony. Ciasto będzie lekko grudkowate. Nakładaj ciasto łyżeczką na natłuszczoną blachę w 2,5 cm odstępach. Piecz 18-20 minut w temp. 190˚C albo do czasu, gdy lekko zbrązowieją. Podawaj na ciepło. Wystarczy na około 18 krakersów.

Zupa brokułowa dla zdrowego serca

Składniki:
2 posiekane duże cebule (2 szklanki)
4 posiekane ząbki czosnku
12 szklanek brokułów pokrojonych w 5 cm kawałki
4 szklanki bulionu warzywnego
miso, koncentrat sojowy albo niskosodowe tamari do smaku (ewentualnie)
pieprz do smaku

W garnku na zupę gotuj cebulę, czosnek, brokuły i bulion. Zmniejsz ogień i duś przez 10-15 minut, aż brokuły zmiękną.
Partiami zmiksuj w blenderze, aż mikstura stanie się gładka i idealnie zielona, lub użyj blendera zanurzeniowego bezpośrednio w garnku.
Dodaj miso i, jeśli chcesz, koncentrat sojowy albo niskosodowe tamari do smaku.

Inna wersja:
Przed podaniem dodaj kilka garści szpinaku albo siekanej czerwonej papryki i mrożonej kukurydzy dla koloru, a wtedy zupa będzie jeszcze bardziej pożywna i gęsta.

Doskonała zupa warzywna

(przepis na 4 porcje)

Składniki:
8 pokrojonych dużych marchewek
5 pokrojonych łodyg selera naciowego
1 posiekany por
1 główka brokułów, pokrojona
1 pokrojona cukinia
1 szklanka pokrojonych grzybów
1 szklanka pokrojonej okry
½ średniej wielkości pokrojonej cebuli
woda z bulionem warzywnym Pacific w równych proporcjach dla przykrycia warzyw (około 6 szklanek)
½ chili serrano (opcjonalnie)
przyprawa Spike do smaku
curry mielone do smaku
sól morska do smaku

Włóż marchew, seler, por, brokuły, cukinię, grzyby, okrę i cebulę (oraz wszelkie inne warzywa, na jakie masz ochotę) do dużego garnka wypełnionego wodą i bulionem z chili i innymi przyprawami. Doprowadź mieszankę do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, dopóki marchew nieco nie zmięknie. Najlepiej podawać z gorącym tostem z chleba ze skiełkowanego ziarna z masłem organicznym i/lub naturalnym miodem. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych domowych zup, im dłużej warzywa nasiąkają w wywarze (nawet w lodówce), tym lepszego smaku nabiera cała potrawa. Aby zagęścić zupę, możesz zmiksować połowę porcji, a następnie dodać ją do reszty zupy.

Zupa dyniowa

Składniki:
1 dynia
6 kubków warzywnego bulionu
1 łyżeczka cynamonu
1 kubek selera, posiekanego
odrobina czosnku posiekanego
bazylia (do smaku)

Usuń pestki z dyni. Wypełnij dynię bulionem, cynamonem, selerem, czosnkiem i bazylią. Wstaw do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 175°C, aż miąższ wewnątrz dyni będzie miękki. Podawaj zupę bezpośrednio z dyni; to uatrakcyjni twój jesienny posiłek.


Ryba w ziołach

Składniki:
około 0,5 kg flądry, soli bądź granika
2 białka jajka
¼ kubka pokrojonych świeżych ziół: natki pietruszki, bazylii, rozmarynu, szałwii albo kopru ogrodowego
2 ząbki czosnku, posiekane
¼ łyżeczki soli morskiej
olej z pestek winogron
sok z ½ cytryny

Przepłucz filety rybne w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Ubij białko w płytkiej misce. Rozsmaruj zioła, czosnek i sól na talerzu. Panieruj filety w białku i ziołowej mieszance. Rozprowadź olej na patelni i wyłóż filety. Smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty na każdej stronie. Wyciśnij sok z cytryny na filety tuż przed podaniem.
Inny wariant: Gotuj rybę na parze z ziołami bez używania białka.

 

Sałatka ryżowa (Insalata di riso)

Składniki:

½ kubka brązowego ryżu
4 pomidory typu Roma
4-5 czarne oliwki, pokrojone
2 łyżeczki kaparów
2-3 świeże liście bazylii, drobno pokrojone
1 łyżka świeżo tłoczonej oliwy z oliwek
sól
morska (do smaku), sok z cytryny (do smaku)

Zagotuj posoloną wodę i dodaj do niej ryż. Gotuj przez 30 minut w szybkowarze. Zamocz pomidory w wodzie i pozostaw na 30 sekund, a potem obierz ze skórki. Przekrój je na połowę, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Włóż pomidory do dużej miski. Dodaj do nich oliwki, kapary, bazylię, oliwę z oliwek i sól morską. Dobrze wszystko wymieszaj. Odstaw na bok. Gdy ryż będzie ugotowany, potrząśnij nim i dodaj go do miski z pozostałymi składnikami. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj, dodaj sok  z cytryny i podawaj jako gotowe danie. Jeśli przygotowujesz potrawę wcześniej, serwuj w temperaturze pokojowej, a sok z cytryny dodaj tuż przed podaniem.


Frytki ze szparagów

 Składniki:
1 pęk szparagów, z odciętymi twardymi końcówkami
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz

Rozgrzej wcześniej piekarnik do 200°C. Wyłóż szparagi na blachę do pieczenia i polej delikatnie oliwą. Posyp solą (lekko) i pieprzem. Zapiekaj przez 10 minut. Wyciągnij szparagi z piekarnika i obróć na drugą stronę. Zapiekaj przez kolejne 5 minut albo do chwili, aż szparagi będą kruche na końcach.

 

 

 

 

brak komentarzy

Dodaj komentarz