Sok jabłkowy kontra całe jabłka

Specjaliści z dziedziny odżywiania wzdrygają się, kiedy słyszą tego rodzaju pytanie, i zawsze będą zalecać jadanie całych produktów zamiast soku. Takie podejście wynika z poniższych przyczyn:
Typowa szklanka soku jabłkowego to około 117 kalorii, natomiast jedno małe jabłko – około 55 kalorii.

Cały owoc wymaga gryzienia i bardziej nasyca organizm, ponieważ zawiera prawie 5 gramów błonnika; w soku nie ma błonnika ani wielu innych wartościowych składników, którym cechuje się owoc.

Pacjentom dążącym do kontrolowania swojej wagi radzę, aby nie próbowali „pić kalorii”. Łatwo bowiem spożywać setki kalorii w płynie i zaledwie po paru minutach wtłoczyć je wszystkie do ciała zamiast wybrać dłuższy i zdecydowanie korzystniejszy proces jedzenia całego owocu, który obejmuje znacznie mniej kalorii. Jeśli uparcie wolisz spożywać owoce i warzywa w formie napoju, rób sok raczej przy pomocy blendera niż sokowirówki. Większość sokowirówek wyciąga miąższ (błonnik) i pozostawia niewiele istotnej dla zdrowia pektyny.

W kontekście obniżania cholesterolu najważniejsze są fitochemikalia i błonnik, a te składniki koncentrują się w skórce i miąższu, czyli elementach traconych przy wytwarzaniu soku.

 

Więcej przydatnych porad znajdziesz w bestsellerze dr. Janet Bond Brilla Obniż swój cholesterol.