Smakowite parfait z czystka na deser

 

2 łyżeczki ziela czystka zalać 40ml gotującej się wody i zostawić na 4 minuty, by naciągnęły.

Przygotować kąpiel wodną, napełniając jeden garnek do połowy wodą i wstawiając do zagotowania. Drugi garnek napełnić lodowatą wodą i przygotować odpowiedniej wielkości miskę ze stali szlachetnej.

 

4 świeże żółtka jaj rozmieszać w gorącej kąpieli wodnej trzepaczką z 2 łyżeczkami cukru trzcinowego lub miodu i 1 łyżką masła, aż masa zrobi się gęsta. Dalej ubijać w zimnej kąpieli wodnej. Dodać herbatę, 1 łyżkę soku z cytryny i wedle uznania 1 łyżeczkę likieru herbacianego lub rumu. Gdy masa się ochłodzi, dołożyć i delikatnie wymieszać 200g ubitej na sztywno śmietany. Włożyć do odpornych na zimno foremek i wstawić na 3-4 godziny do zamrażarki. Przy podawaniu zanurzać foremki w wilgotnej wodzie, aby łatwiej było wyjmować z nich deser. Wszystko wedle uznania ozdobić kroplą śmietany lub owocami.

 
 

dr Gunter Harnish
Czystek

Herbata z czystka jest źródłem odmładzających polifenoli, działa przeciwbakteryjnie, odtruwa cały organizm, chroni serce przed zawałem i skórę przed procesem starzenia się. Stanowi skuteczny oręż w walce z boreliozą, nowotworami oraz chorobami bakteryjnymi żołądka i jelit. Jedna roślina – wiele korzyści!

Przepis pochodzi z książki „Czystek. Zdrowie i piękno dzięki jednej roślinie” autorstwa Guntera Harnischa.