Prawda o kwasach tłuszczowych omega-3

Innym pytaniem, które często słyszę, jest: ”Jak mogę wprowadzić kwasy tłuszczowe omega-3 do swojej diety?”

Dieta amerykańska jest bez wątpienia zbyt uboga w kwasy tłuszczowe omega-3, a zbyt bogata w kwasy omega-6. Kwasy omega-3 zwalczają infekcje, hamują rozwój nowotworów oraz chronią nasz mózg i naczynia krwionośne. Podstawowym budulcem kwasów omega-3 jest kwas alfa-linolenowy (ALA).  ALA znajduje się w większości orzechów i nasion, ale w największych ilościach występuje w siemieniu lnianym, nasionach konopi, nasionach szałwii argentyńskiej, orzechach włoskich i zielonolistnych warzywach. Większość ludzi nie zapewnia sobie wystarczających ilości ALA w diecie.

 
 

Joel Fuhrman
Superodporność

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Już dzisiaj możesz uodpornić się na zdecydowaną większość znanych nauce chorób. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz jadłospis wprowadzając do niego produkty wzmacniające Twój układ immunologiczny. Od teraz każdy posiłek będzie dosłownie „na zdrowie”!

 

Pośród wymienionych powyżej pokarmów, największa ilość tych niezbędnych tłuszczów znajduje się w siemieniu lnianym i nasionach konopi. Poza kwasami omega-3, zawierają one również fitoskładniki, przeciwutleniacze i błonnik, które wykazują cenne właściwości w hamowaniu nowotworów prostaty, piersi i okrężnicy. Jednak te ochronne i zwalczające nowotwory lignany nie są obecne w odpowiednich ilościach w olejach, a jedynie w całych nasionach. Siemię lniane najlepiej jest zemleć na proszek przed spożyciem, ponieważ trudno jest je pogryźć i z łatwością jest wtedy wydalane niestrawione. Gdy nasiona zostaną zmielone, przechowuj je w zamrażarce, aby zachowały świeżość.

Kwasy omega-3 o krótkich wiązaniach, znajdujące się w nasionach, orzechach i zieleninie, budują długie wiązania łańcuchów kwasów DNA, których nasz organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i układu odpornościowego. Poza budowaniem naszego organizmu przez kwasy omega-3, potrzebujemy również EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz DHA (kwas dehydrooctowy) zawartych w rybach, tranie i algach.

Więcej o związkach, jakich nie powinno zabraknąć w Twojej diecie znajdziesz w książce dr. Joela Furmana zatytułowanej „Superodporność„.