Pokrzywa duszona z jajkiem

Pokrzywa zwyczajna, która uprzykrza nam niekiedy życie w ogrodzie, ma nieocenione walory lecznicze i może czasami uratować życie komuś, kto znalazł się w ekstremalnie trudnych warunkach. W mojej rodzinie pokrzywa stała się ratunkiem dla ciotki i jej dzieci. Ciotka ta i jej dwójka małych dzieci zostali wywiezieni na Sybir i przeżyli ten okres tylko dzięki jedzeniu pokrzywy. Znam też przypadek kobiety, która urodziła zdrowe dziecko w Oświęcimiu, również dzięki pokrzywie. Może obecny kryzys nie doprowadzi nas do aż tak trudnych sytuacji, mimo to warto wiedzieć:

Pokrzywa zawiera bardzo dużo witaminy C, karoten, witaminy K, E, B2 oraz kwas pantotenowy, krzemowy, mrówkowy i inne. Zawiera też histaminę, duże ilości chlorofilu, liczne składniki mineralne (żelazo, magnez, wapń, krzem, mangan), lecytynę, garbniki, śluzy i woski. Pokrzywa leczy awitaminozę, działa wzmacniająco i obniża poziom cukru we krwi. Sprzyja tworzeniu się czerwonych ciałek krwi, wpływa dodatnio na pracę nerek, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Hamuje krwawienia i skutecznie przeciwdziała wiosennemu wyczerpaniu.

Na wiosnę nawet niewielka ilość pokrzywy stawia po prostu na nogi, toteż entuzjaści tej rośliny próbują pić w maju sok z pokrzywy i przy okazji wcierają go sobie we włosy. Sok z pokrzywy nie należy jednak do najsmaczniejszych, zamiast niego proponuję więc jajecznicę z pokrzywą. Przypuszczam, że każdy zje ją z przyjemnością.

O     –     wrzątek
Z     –     łyżeczka masła, 50 dag świeżej pokrzywy, 2 jajka
M     –     2 ząbki czosnku, szczypta czarnego pieprzu, bazylia
W     –     sól

Pokrzywę sparzyć we wrzątku, odcedzić i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, włożyć posiekaną pokrzywę, dusić chwilę pod przykryciem, dodać jajka, rozmieszać z pokrzywą, dodać drobno posiekany czosnek, pieprz, bazylię, sól.

 

Więcej smakowitych przepisów znajdziesz w książce Anny Czelej Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian

brak komentarzy

Dodaj komentarz