Magnez

Magnez to pierwiastek o wyjątkowo istotnym znaczeniu dla naszego zdrowia. Uczestniczy on w niemal wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Jest katalizatorem wielu funkcji biologicznych, zwłaszcza związanych z fizjologią układu nerwowego i mięśni. Aktywuje ponad 300 enzymów, przy czym często współpracuje z witaminami B1 i B6. Wspomaga przechowywanie i uwalnianie energii. Umożliwia prawidłowe działanie witaminom B1 i B12. Magnez jest niezbędny do prawidłowego przebiegu przemiany materii, metabolizmu wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz w procesie trawienia. Bierze on udział w syntezie białek.

Odgrywa on też ważną rolę w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Jego uczestnictwo w procesach przemiany glukozy i w przewodzeniu bodźców sprawia, że jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pierwiastek ten bierze także udział w powstawaniu hormonów, neuropeptydów i innych substancji pobudzających procesy zachodzące w układzie nerwowym. Z jego udziałem przebiega na przykład produkcja adrenaliny. Magnez reguluje czynności nerwów – wraz z wapniem spełnia rolę środka uspokajającego. Przywraca równowagę psychiczną i wewnętrzny spokój, działa relaksująco, znieczulająco, przeciwstresowo, pomaga w leczeniu depresji, zmniejsza nadwrażliwość na hałasy. Magnez umożliwia nam koncentrowanie się, szybkie reagowanie zarówno mięśni, jak i nerwów. Pewne badania wykazały również, że magnez, wraz z wapniem i witaminami z grupy B, wyraźnie poprawia wymowę u jąkających się dzieci.

Bardzo istotna jest również rola, jaką odgrywa on w zapobieganiu schorzeniom układu naczyniowego i serca. Magnez pobudza system unerwiający serce, pozwalając utrzymać właściwy rytm jego pracy. Pomaga on również kontrolować ciśnienie krwi. Dzięki magnezowi wydolność mięśnia sercowego wyraźnie się zwiększa i wzrasta objętość wyrzutowa. Rozszerza on również naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza dolegliwości powodowane chorobą wieńcową. Magnez pomaga także chronić naczynia krwionośne przed miażdżycą. Jeśli jego podaż jest zbyt niska lub jego wchłanianie upośledzone, „zły” cholesterol LDL i wapń łatwiej wnikają w ścianki naczyń krwionośnych i uszkadzają je. Pierwiastek ten obniża także krzepliwość krwi, co ułatwia zapobiegać zakrzepicy i chorobie niedokrwiennej serca. Pomaga także przy takich dolegliwościach jak kołatanie serca i arytmia. Ma zdolność zapobiegania zawałom i atakom serca.

Magnez jest też niezbędny do prawidłowego rozwoju i czynności mięśni i ścięgien. Jest on również istotnym elementem kośćca. Uczestniczy w absorpcji wapnia i mineralizacji kości. Dobrze wpływa na zęby, pomaga wzmocnić ich szkliwo.
Magnez bierze też udział w regeneracji komórek, w tym komórek układu nerwowego. Usprawnia on również pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego – tarczycy, przysadki i nadnerczy. Poza tym ma on działanie przeciwskurczowe. Między innymi dzięki temu jest on pomocny w łagodzeniu dolegliwości związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego, łagodzi też bóle menstruacyjne. U kobiet w ciąży pomaga ograniczyć ryzyko pojawienia się stanu przedrzucawkowego, poronień i innych komplikacji. Właściwa podaż magnezu zmniejsza prawdopodobieństwo urodzenia martwego dziecka i wpływa na właściwą wagę noworodka.

Odpowiednia ilość magnezu w diecie jest niezbędna do sprawnego funkcjonowania systemu immunologicznego. Uczestniczy on bowiem w wytwarzaniu przeciwciał. Limfocyty T potrzebują go w procesie rozwoju.
Magnez wpływa także na przepuszczalność błony komórkowej. Decyduje przez to o zachowaniu właściwych proporcji potasu i magnezu do wapnia i sodu. Ponadto pierwiastek ten zdaje się odgrywać pewną rolę w ochronie przed nowotworami. Dotyczy to zwłaszcza raka piersi, białaczki i nowotworów układu limfatycznego. Magnez ma również działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne.

Bogate źródła magnezu (zawartość magnezu w 100 gramach produktu):
otręby – 590 mg,
ziarna dyni – 510 mg,
kakao sproszkowane silnie odtłuszczone – 500 mg,
ziarna słonecznika – 430 mg,
kakao sproszkowane – 420 mg,
orzechy brazylijskie – 410 mg,
amarantus – 380 mg,
sezam – 370 mg,
suszone kiełki – 250 mg,
proso – 170 mg,
czekolada pełnomleczna – 40 mg.

Wiele ciekawych informacji znajdziesz w publikacji Barbary Włodarczyk Zdrowie od kuchni