Leczenie za pomocą jedzenia
Tak, Kochani, jedzenie leczy!
Od dawna znana jest prawda o leczniczych właściwościach produktów żywnościowych, choć dzisiaj często traktujemy ten fakt z przymrużeniem oka.
Oto wykaz żywnościowych produktów i ziół pomocnych przy usuwaniu dolegliwości:
❍ anemia – marchew;
❍ astma – rzodkiewka, pomarańcze, pieprz, pietruszka;
❍ zapalenie oskrzeli – kapusta, cebula, szpinak;
❍ zgaga – winogrona;
❍ zdenerwowanie – orzechy kokosowe, kminek, pomarańcze;
❍ ułatwiają trawienie – ogórki, pomidory, rzodkiewka, jabłka, figi, morele;
❍ niestrawność – seler, granaty, kminek, czosnek, mięta, imbir;
❍ nadciśnienie – pomarańcze, melony, czosnek;
❍ wzmacniają pamięć – migdały, orzechy;
❍ mdłości – zupa ryżowa, koper, soczewica;
❍ wysychanie skóry – winogrona;
❍ czyszczące nerki – zupa ryżowa, ananasy, melony;
❍ wzmacniające potencją – cebula, banany, czosnek, szafran, bazylia;
❍ ładna cera – proso, winogrona, jabłka.
Kilka przykładów z tak zwanego naszego podwórka:
❍ cebula – sprzyja długowieczności, zapobiega sklerozie, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, ma właściwości antyskrzepowe, antyzawałowe;
❍ czosnek – obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy, silny środek bakteriobójczy i przeciwrobaczny;
❍ czerwony burak – ma duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów, właściwości oczyszczające krew, pomaga przy złej przemianie materii, przy leczeniu anginy, grypy, przeziębień;
❍ seler – przedłuża młodość, czyści krew, ma właściwości moczopędne, pobudza przemianę materii;
❍ marchew – leczy niedokrwistość, nadczynność tarczycy, działa przeciwrobacznie;
❍ kapusta surowa – na stłuczenia przykładamy liście;
❍ kapusta kiszona – poprawia apetyt, reguluje trawienie, skuteczna w chorobach wątroby, zaparciach.
Pamiętajmy również o tym, że warzywa i owoce to kopalnia witamin, mikroelementów i błonnika, a ich dzienne spożywanie daje możliwość uniknięcia chorób jelit, hemoroidów i poważniejszych schorzeń.
Tak więc: jedzmy na zdrowie!
Fragment pochodzi z książki Małgorzaty i Norberta Duży Kuchnia wegetariańska