Leczenie za pomocą jedzenia

Tak, Kochani, jedzenie leczy!
Od dawna znana jest prawda o leczniczych właściwościach produktów żywnościowych, choć dzisiaj często traktujemy ten fakt z przymrużeniem oka.

Oto wykaz żywnościowych produktów i ziół pomocnych przy usuwaniu dolegliwości:

anemia – marchew;

astma – rzodkiewka, pomarańcze, pieprz, pietruszka;

zapalenie oskrzeli – kapusta, cebula, szpinak;

zgaga – winogrona;

zdenerwowanie – orzechy kokosowe, kminek, pomarańcze;

ułatwiają trawienie – ogórki, pomidory, rzodkiewka, jabłka, figi, morele;

niestrawność – seler, granaty, kminek, czosnek, mięta, imbir;

nadciśnienie – pomarańcze, melony, czosnek;

wzmacniają pamięć – migdały, orzechy;

mdłości – zupa ryżowa, koper, soczewica;

wysychanie skóry – winogrona;

czyszczące nerki – zupa ryżowa, ananasy, melony;

wzmacniające potencją – cebula, banany, czosnek, szafran, bazylia;

ładna cera – proso, winogrona, jabłka.

Kilka przykładów z tak zwanego naszego podwórka:

cebula – sprzyja długowieczności, zapobiega sklerozie, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, ma właściwości antyskrzepowe, antyzawałowe;

czosnek – obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy, silny środek bakteriobójczy i przeciwrobaczny;

czerwony burak – ma duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów, właściwości oczyszczające krew, pomaga przy złej przemianie materii, przy leczeniu anginy, grypy, przeziębień;

seler – przedłuża młodość, czyści krew, ma właściwości moczopędne, pobudza przemianę materii;

marchew – leczy niedokrwistość, nadczynność tarczycy, działa przeciwrobacznie;

kapusta surowa – na stłuczenia przykładamy liście;

kapusta kiszona – poprawia apetyt, reguluje trawienie, skuteczna w chorobach wątroby, zaparciach.

Pamiętajmy również o tym, że warzywa i owoce to kopalnia witamin, mikroelementów i  błonnika, a ich dzienne spożywanie daje możliwość uniknięcia chorób jelit, hemoroidów i poważniejszych schorzeń.

Tak więc: jedzmy na zdrowie!

Fragment pochodzi z książki Małgorzaty i Norberta Duży Kuchnia wegetariańska