Jak zdrowo zajadać orzechy

Większość ludzi dokonujących przejścia od diety popularnej potrafi zjeść dużą porcję surowych orzechów (pamiętaj, że należy je spożywać w takiej właśnie postaci), nie tracąc przy tym głowy.

Osobiście sugeruję, by maksymalna porcja orzechów wynosiła około 115 g, ale powinnaś dopasować do siebie odpowiednią ilość w zależności od tego, jak reaguje na nie twoje ciało. Mimo że mogę przedstawić podstawowe wytyczne sprawdzające się dla niemal wszystkich osób, to zawsze znajdzie się ten mały odsetek ludzi (są to przeważnie kobiety w wieku powyżej 40. roku życia), którzy po wprowadzeniu orzechów do swojej diety po prostu nie uzyskują szybkich rezultatów.

Jeśli uwielbiasz orzechy, najlepiej będzie, jeśli będziesz je jadła na obiad bądź kolację, mieszając je z jak największą ilością surowych warzyw. Wspaniale się łączą z wszelkimi suszonymi owocami, czekoladą, bananami i kokosami. „Surowe smakołyki” dostępne współcześnie na rynku to przekąski pokroju chipsów, krakersów, ciastek czekoladowych, ciastek i ciast przygotowanych z surowych składników, składające się przeważnie z jakiejś kombinacji surowych orzechów i suszonych owoców.

Więcej sposobów na jedzenie nie tylko smacznie, ale i zdrowo znajdziesz w książce Natalii Rose Surowe pożywienie.