Jadaj czosnek i zapobiegaj nowotworom

Dlaczego w niektórych krajach, na przykład we Włoszech bądź Chinach, gdzie spożywa się sporo czosnku, występuje stosunkowo mało przypadków nowotworu żołądka? Czy przyczynę tego stanu rzeczy może stanowić czosnek? Okazuje się, że czosnek zawiera sporo fitochemikaliów, naturalnych związków o działaniu przeciwnowotworowym. 

Według badań nad dużymi społecznościami osoby, które jadają więcej czosnku, rzadziej chorują na nowotwory, między innymi żołądka, okrężnicy i krtani.

Obiecujące prace badawcze wykonano niedawno w Cambridge. Te analizy dotyczyły wykorzystania związków czosnku w leczeniu białaczki, szczególnie ostrej białaczki szpikowej, stopniowo rozwijającej się choroby złośliwej. Profesor onkologii Hassan T. Hassan przeprowadził eksperymenty laboratoryjne z użyciem ajoenu, produktu uzyskiwanego z rozpadu czystej allicyny. Doświadczenia profesora Hassana wykazały, że ajoen potrafi zabijać komórki białaczki.

W Izraelu badano natomiast zwierzęta. Ustalono, iż allicyna hamuje wzrost nowotworów. Zaobserwowano to zjawisko po wstrzyknięciu myszom komórek nowotworowych pobranych od ludzi. Substancją chemiczną czosnku, która je zniszczyła, była allicyna. Izraelscy naukowcy zdołali ominąć problem szybkiego zaniku allicyny poprzez zastosowanie nowatorskiego podejścia terapeutycznego. Alliina, stabilna substancja macierzysta allicyny, która charakteryzuje nienaruszony czosnek, została przekształcona w allicynę bezpośrednio na obszarach nowotworowych, inicjując jej działanie. Ze względu na silne działanie i szybki rozpad allicynę można uznać za idealny, naturalny, nietoksyczny czynnik przeciwnowotworowy, zdolny do natychmiastowego i potężnego atakowania komórek nowotworowych, dzięki któremu zatrzymuje się rozwój nowotworu.

Więcej porad zdrowotnych znajdziesz w książce dr. Janeta Bonda Brilla  Obniż swój cholesterol