Coś dla serca

Aby zachować zdrowe serce, należy całkowicie zmienić swoje podejście do odżywiania, pracy, stresu i ćwiczeń fizycznych. Wysoki poziom cholesterolu (i jego wpływ na tętnice wieńcowe), cukrzyca, otyłość, dolegliwości serca oraz nerek często są powiązane i pojawiają się razem. Działania medycyny konwencjonalnej dotyczące problemów wieńcowych, jak mechaniczne poszerzanie i udrażnianie zwężonych tętnic czy wszczepianie pomostów naczyniowych, tzw. by-passów, to tymczasowe rozwiązania głównego problemu, czyli wieloletnich zaniedbań w zakresie odżywiania. Poza tym stres, brak ćwiczeń, palenie papierosów – to zestaw podstawowych przyczyn większości kłopotów z sercem.

Wiele dolegliwości serca można leczyć, ale pacjent musi sam zdecydować, ile zdrowia naprawdę chce odzyskać. W przypadku chorób serca dieta może być jeszcze bardziej radykalna niż przy hipoglikemii. Trzeba znacznie zredukować spożycie wszystkich cukrów i węglowodanów; produktów mlecznych, w tym serów i masła, a także tłuszczów oraz białka. Osoba z grupą krwi A powinna całkowicie przejść na wegetarianizm; ludzie z grupą O muszą zmodyfikować normalne spożycie białek zwierzęcych – powinni zacząć jadać chude mięsa, na przykład mięso indyka, ryby, mięso bawołu; osoby z grupą B mogą jadać ryby, mięso indyka i jagnięcinę bez tłuszczu.

Jestem absolutnie przeciwny zażywaniu leków obniżających cholesterol. Poziom cholesterolu można zmniejszyć poprzez odpowiednie zmiany w diecie i dzięki programowi ćwiczeń (zestaw ćwiczeń zgodny z twoją grupą krwi stanowi zasadniczą część diety redukującej cholesterol i należy go wprowadzać stopniowo). Lekarstwa obniżające cholesterol szkodzą wątrobie i są przejawem lenistwa – takie leki, jak statyny pozwalają ludziom nadal się objadać. Musisz wiedzieć, że wszystkie lekarstwa mają skutki uboczne. Wystarczy, że obejrzysz w telewizji reklamę o leku redukującym cholesterol – na przykład o Crestorze – a dowiesz się o wielu szkodliwych skutkach ubocznych.

W przypadku dolegliwości serca należy spożywać witaminy: B kompleks, B6, B12, a zwłaszcza witaminę E, która rozrzedza krew. Korzystna jest też lecytyna oczyszczająca tętnice i Choleast, środek z czerwonego ryżu drożdżowego obniżający poziom cholesterolu. W tym okresie powinieneś ponadto spożywać magnez, cynk, CoQ10, neocarditon i owoce głogu.
Terapia chelatacyjna pomoże zredukować płytkę miażdżycową w tętnicach, zaś kwas tymodonowy omega-3 i omega-6 oraz tran wspomagają zarówno redukcję płytek, jak i odbudowę elastyczności tętnic.

Więcej porad dla zdrowia znajdziesz w książce dr. Jamesa L. D’Adamo i Allana Richardsa Zdrowie zgodne z grupą krwi