Cała prawda o witaminach syntetycznych

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAUdowodniono, że wiele witamin powoduje skutki uboczne. Nawet taka całkowicie łagodna witamina C: w dużych dawkach, od trzech do czterech gramów dziennie, może powodować biegunkę i problemy żołądkowo-jelitowe. Do tego może wzmagać występowanie kamieni w układzie moczowym. Lekarze w Europie i Stanach Zjednoczonych również informują o występowaniu kamieni nerkowych u swoich pacjentów, którzy łykali wysokie dawki witaminy C.

Mogą one, brane w nadmiarze, szkodzić zespołowi cech dziedzicznych lub nawet prowadzić do raka. A w każdym razie, w dużych dawkach, obciążają serce. Naukowcy z Minnesoty obserwowali przez piętnaście lat 1923 kobiety cierpiące na cukrzycę. Te z nich, które przyjmowały powyżej 300 miligramów witaminy C dziennie, podwoiły sobie ryzyko zapadalności na zawał lub udar, w porównaniu do drugiej grupy.

U palaczy sztuczna witamina E lub betakaroten podwyższają ryzyko zapadnięcia na raka płuc. W sposób widoczny sztuczne witaminy odżywiają komórki rakowe. W badaniach Uniwersytetu w Północnej Karolinie myszy cierpiące na raka mózgu otrzymywały normalną dawkę jedzenia, inne natomiast, również z guzem mózgu, otrzymały zredukowane dawki witamin w pożywieniu. Grupa z guzami mózgu po otrzymaniu pożywienia ze zredukowaną dawką witamin miała mniejsze guzy, 20 procent wszystkich komórek guzowych zniknęło samo z siebie (normalnie samoistnie ginie ich około 3 procent).

Witamina B6 może prowadzić do uszkodzeń nerwów, do tak zwanej neuropatii, u ludzi, którzy odczuwają wówczas uczucie niemocy czy nieczucia własnego ciała.
Dawka od 50 do 500 miligramów witaminy B6 dziennie może w dłuższym czasie prowadzić do ciężkich chorób nerwów, związanych z mrowieniem w rękach i nogach.

Inne szokujące fakty dotyczące pożywienia znajdziesz w książce dr. Hansa-Ulricha Grimm Nie jedz tego! Szkodliwe składniki „zdrowego” jedzenia.