8 zasad kuchni wegetariańskiej
1. Przynajmniej 50% produktów spożywać w stanie surowym i od nich zaczynać posiłki.
2. Zastępować produkty oczyszczone (biała mąka, ryż, cukier, sól) produktami pełnowartościowymi, nieoczyszczonymi.
3. Każdego dnia spożywać zieleninę (szczypiorek, koper, pietruszka, rzeżucha, kiełki, sałaty).
4. Codziennie w menu powinna znajdować się surówka, sałatka z warzyw korzeniowych, liściowych, kapustnych i owoców.
5. Nie należy zapominać o białku. W diecie wegetariańskiej źródłem białka są rośliny strączkowe, orzechy, pełne ziarna zbóż, sery, drożdże, jaja.
6. Podczas gotowania warzyw nie należy niszczyć zawartych w nich witamin i składników mineralnych niewłaściwą obróbką. Zaleca się obieranie tuż przed gotowaniem, płukanie w zimnej wodzie, krótkie gotowanie w małej
ilości wody, spożywanie zaraz po ugotowaniu i wykorzystywanie wywaru z warzyw jako źródła witamin i składników mineralnych.
7. Używanie przypraw ziołowych do każdego posiłku, ułatwiających trawienie, podnoszących walory smakowe. Należy pamiętać, że świeże zioła powinny być zbierane w bezpiecznej odległości od dróg, z uwagi na metale ciężkie zawarte w spalinach.
8. Urozmaicenie posiłków i składników, aby zapewnić wszystkie niezbędne składniki pokarmowe dla potrzeb organizmu.
Fragment pochodzi z książki Małgorzaty i Norberta Duży Kuchnia wegetariańska