Sposoby przyrządzania napoju z jęczmienia

soczekWszystkie rodzaje warzyw i sadzonek znakomicie nadają się do rozrobienia z sokiem z jęczmienia czy pszenicznym i wodą źródlaną (rewitalizującą lub mineralną). Świetnym składnikiem takich mieszanek jest również sok winogronowy, gruszkowy, mango, jagodowy lub z papai. Dodatkową możliwość stanowi również mieszanie proszku z rozrzedzoną wodą z musu jabłkowego, zrobionego najlepiej z owoców z uprawy biologicznej i oczywiście bez dodatku cukru (można dostać w sklepach ekologicznych lub ze zdrową żywnością).

Sok-z-mlodego-jeczmienia Barbara Simonsohn
Sok z młodego jęczmienia

Jedna szklanka soku z młodego jęczmienia naładuje Cię energią na cały dzień i odżywi każdą komórkę dostarczając witamin i minerałów. Dzięki niemu złagodzisz stres, pozbędziesz się problemów skórnych i poprawisz pamięć. Młody jęczmień – źródło energii i zdrowia.

Jedna szklanka soku z młodego jęczmienia naładuje Cię energią na cały dzień i odżywi każdą komórkę dostarczając witamin i minerałów. Dzięki niemu złagodzisz stres, pozbędziesz się problemów skórnych i poprawisz pamięć. Młody jęczmień – źródło energii i zdrowia.

Winogrona wzmacniają czynności woreczka żółciowego i wątroby. Kwaśne soki, jak na przykład grejpfrutowy czy cytrynowy nie wchodzą w ogóle w grę, bowiem kwas w tych napojach szybko deaktywuje czynność enzymów jęczmiennych. W pozostałych, wymienionych sokach można spokojnie jęczmień rozpuszczać.

Bardzo smaczna jest mieszanka jęczmienia z soją lub mlekiem ryżowym, czy też słodką serwatką w waniliowych odcieniach smakowych. Zaleca się, aby trzy razy dziennie spożywać dwie łyżeczki lub jedną łyżkę sproszkowanej trawy jęczmiennej na pół godziny przed posiłkiem, co odpowiada 5 do 10 gramom proszku rozpuszczonym w 200 mililitrach niekwaśnej cieczy. Przez około dwadzieścia minut po spożyciu takiej mikstury nie powinno się przyjmować żadnych posiłków o stałej konsystencji.

Dawka poranna soku mobilizuje odkwaszanie organizmu oraz oczyszczanie go z resztek pokarmowych, działając jednocześnie na człowieka pobudzająco i wprawiając w dobry nastrój. Wieczorna porcja z kolei służy efektywnemu snowi. Organizm jest odkwaszony, dzięki czemu zawarty w jęczmieniu tryptofan (neuroprzekaźnik, przemieniający się w organizmie w melatoninę) w proporcji 11 do 15 mg na 10 g proszku z trawy jęczmiennej służy regenerującemu snowi. Tryptofan znajduje się również w awokado, ananasie, bananach, migdałach, sezamie i szpinaku, ulega jednak destrukcji w temperaturze 50 stopni.

Jeżeli spożywa się dwie do trzech łyżek sproszkowanej trawy jęczmiennej z przejrzystą zupą warzywną, sokami warzywnymi, mlekiem ryżowym czy migdałowym albo z rozcieńczonym mlekiem sojowym lub kokosowym, daje nam to wartość odżywczą pełnego posiłku. Taki posiłek daje nam uczucie sytości na długie godziny.

Wszystkie soki z młodego jęczmienia podnoszą odporność na szkodliwe promieniowanie radioaktywne, rentgenowskie, a nawet na działanie metali ciężkich. Należy je jednak, w ramach możliwości, przyjmować razem z odpowiednią ilością płynów.

Więcej wiadomości na temat zdrowotnych właściwości młodego jęczmienia znajdziesz w książce „Sok z młodego jęczmienia” autorstwa Barbary Simonsohn. Publikacja dostępna w sklepie www.vitalni24.pl