Żywienie zgodne z grupą krwi
Wykaz produktów dla poszczególnych grup i podgrup krwi
Kiedy 30 lat temu świat po raz pierwszy usłyszał o unikalnej metodzie leczenia, w myśl której grupa krwi pacjenta determinuje jego dietę, nikt nie spodziewał się, że zrewolucjonizuje ona świat ówczesnej medycyny naturalnej. Jej twórca dr James D`Adamo odkrył zależności między grupami krwi a potrzebami człowieka dotyczącymi odżywiania i ruchu. Ta dieta zachęca do wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Najnowsze badania przeprowadzone przez twórcę metody pozwoliły mu efektywnie leczyć tysiące pacjentów wyjaśniając, jakie pokarmy i ćwiczenia są odpowiednie dla poszczególnych osób; jakie wrodzone predyspozycje ma każdy z nas oraz w jaki sposób poprawić pracę umysłu.
Zajrzyj do wykazu produktów dla poszczególnych grup i podgrup krwi
Sposób żywienia zgodny z grupą krwi stanowi pewne wyzwanie dla lekarzy i osób zajmujących się tą problematyką. Ujawnia bowiem, w jaki sposób zapobiegać przewlekłym chorobom i je leczyć. Chodzi tu o nowotwory, choroby serca, cukrzycę, otyłość, hipoglikemię i depresję… choroby, które nie tylko powodują ludzkie cierpienie, ale mogą prowadzić też do śmierci.
Oto krótka charakterystyka poszczególnych grup:
GRUPA 0
Dla poprawy zdrowia osoba z grupą O powinna w ramach codziennej diety jadać mięso indyka, jagnięcinę, ryby, a czasem organiczną wołowinę; powinna ograniczyć bądź całkowicie wyeliminować produkty mleczne i pszenne. Mleko, ser i jajka u osoby z grupą O wytwarzają nadmierną ilość śluzu, co niejednokrotnie prowadzi do przewlekłych dolegliwości oddechowych i krążeniowych. W przypadku ludzi z grupą krwi O wyeliminowanie, a przynajmniej znaczna redukcja produktów mlecznych zapobiega lub znacznie zmniejsza dolegliwości astmatyczne i przewlekłe problemy z zatokami.
Osoby z grupą krwi O w porównaniu z ludźmi reprezentującymi pozostałe grupy są najmniej narażone na choroby serca i układu krążenia. Ale osoba z grupą O, która regularnie spożywa produkty mleczne, będzie reagować niczym ludzie z grupą A, którzy cechują się największą liczbą chorób serca spośród osób reprezentujących wszystkie grupy krwi – typowe są też dla nich zmiany miażdżycowe, wywołujące choroby serca i układu krążenia.
GRUPA A
Ludzie z grupą krwi A są zazwyczaj mniej aktywni niż osoby z grupą O stąd nie mają potrzeby spożywania dużej ilości białka zwierzęcego. W przeciwieństwie do tych ostatnich, raczej nie cierpią na nadkwasotę żołądka, prędzej brakuje im kwasu chlorowodorowego w żołądku, co powoduje, że trawienie białka przychodzi im z trudem. Ponadto bez względu na to, jak dobrze się odżywiają czy też jak dużo biorą witamin, wciąż nie potrafią całkowicie strawić i przyswoić żywności ani suplementów.
Ludzie z grupą krwi A powinni też unikać produktów pełnopszennych (chociaż mogą tolerować kiełki pszenicy, gdyż kwas jest w tym przypadku neutralizowany). Najlepsza dla nich jest żywność, która wywołuje bardziej zasadowy odczyn, czyli na przykład zielone warzywa liściaste, tofu, mleko sojowe, ryż, komosa ryżowa, orkisz, amarantus i makarony ryżowe lub sojowe.
GRUPA B
Osoby z grupą B, podobnie jak z grupą A, nie tolerują dobrze wyrobów pełnopszennych, dlatego zamiast nich powinny jadać choćby orkisz, komosę ryżową, amarantus i makarony ryżowe. Z drugiej strony, osoby z grupą B, podobnie jak z grupą O, potrzebują białka zwierzęcego, dlatego mogą spożywać mięso indyka, jagnięcinę, łososia czy halibuta. Przy dobrym stanie zdrowia mogą także jadać różnorodne warzywa i zboża – kluczem jest umiar.
Ludzie z grupą B cechują się zazwyczaj silną budową i dobrym systemem odpornościowym. Tolerują umiarkowane ilości produktów mlecznych, lecz jeśli spożywają zbyt dużo mleka, sera i masła lub byli nadmiernie karmieni tymi produktami jako dzieci, podobnie jak osoby z grupą A, będą często cierpieć z powodu kataru (zbyt dużej ilości śluzu, wywołanego zazwyczaj zapaleniem błon śluzowych, szczególnie w obrębie nosa i gardła).
GRUPA AB
Najlepszą dietą profilaktyczną w przypadku grupy AB jest połączenie programów żywieniowych dla grup A i B, czyli dieta ukierunkowana na wegetarianizm, z niewielką ilością białka zwierzęcego. Osoby z grupą AB, podobnie jak z grupą A, nie tolerują produktów mlecznych i mają skłonność do wytwarzania śluzu oraz narażania się na dolegliwości oddechowe. Produkty mleczne – ser, mleko, masło itd. – należy w ich przypadku znacznie ograniczyć lub całkowicie wyeliminować. Ludzie z grupą AB, podobnie jak z grupą B, nie tolerują pełnej pszenicy i powinni ją zastąpić orkiszem, amarantusem, komosą ryżową i mąką ryżową.
O ile ludzie z grupą B cechują się unikalnym poczuciem zorganizowania, a osoby z grupą A – predyspozycjami duchowymi i intelektualnymi, to ludzie z grupą AB posiadają wyjątkowe cechy – potrafią bowiem zrównoważyć kreatywność człowieka z grupą A z praktycznym zmysłem biznesowym osoby z grupą B.
Więcej na temat żywienia zgodnego z grupą krwi dowiesz się z książki dr. Jamesa L. D’Adamo i Allana Richards Zdrowie zgodne z grupą krwi