Produkty wzmacniające

Wszystkie nieprzetworzone produkty mają właściwości uzdrawiające, ja wybrałem dwadzieścia pięć, których dobroczynne właściwości są szczególnie silne. Lista powstała po konsultacji z ekspertami w dziedzinie żywienia i po zapoznaniu się z setkami badań na temat właściwości odżywczych poniższych produktów. Wszystkie pomagają w walce z chorobami, wzmacniają system odpornościowy i dostarczają organizmowi składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i dobrego samopoczucia. (więcej…)

brak komentarzy

Coś dla serca

Aby zachować zdrowe serce, należy całkowicie zmienić swoje podejście do odżywiania, pracy, stresu i ćwiczeń fizycznych. Wysoki poziom cholesterolu (i jego wpływ na tętnice wieńcowe), cukrzyca, otyłość, dolegliwości serca oraz nerek często są powiązane i pojawiają się razem. Działania medycyny konwencjonalnej dotyczące problemów wieńcowych, jak mechaniczne poszerzanie i udrażnianie zwężonych tętnic czy wszczepianie pomostów naczyniowych, tzw. by-passów, to tymczasowe rozwiązania głównego problemu, czyli wieloletnich zaniedbań w zakresie odżywiania. Poza tym stres, brak ćwiczeń, palenie papierosów – to zestaw podstawowych przyczyn większości kłopotów z sercem. (więcej…)

brak komentarzy

Właściwości chlorofilu

Im dłużej żyję, tym bardziej podziwiam świat przyrody. Gdy podczas porannej wędrówki natrafię na jelenia, wiewiórkę lub inne stworzenie, zastygam w bezruchu i zachłannie napawam wzrok jego widokiem, tak jakby nic innego się dla mnie nie liczyło. W zwierzętach, kwiatach, drzewach, a zwłaszcza w słońcu, wyczuwam wielką tajemnicę. Gdy patrzę na słońce, jestem wdzięczna za to, że jego światło nic nas nie kosztuje i jest dostępne dla każdego. (więcej…)

brak komentarzy

Kontrola masy ciała

Skoro błonnik nie jest przez ludzi trawiony, oznacza to, że nie otrzymujemy z niego żadnych kalorii. Skoro jest bezkaloryczny, można go jeść do woli, nie martwiąc się o tycie – to dobra wiadomość dla ludzi dbających o linię.
Błonnik wchłania wodę niczym gąbka. Tym samym pomaga wypełnić żołądek i wywołać uczucie sytości. Zapewnia wypełnienie żołądka, nie dostarczając jednakże kalorii, które mogłyby zostać zmagazynowane w postaci tłuszczu. Błonnik spowalnia równocześnie proces opróżniania żołądka, przez co uczucie sytości utrzymuje się dłużej niż po spożyciu potraw w niego ubogich. W efekcie zjadamy mniej pożywienia i mniej kalorii. (więcej…)

brak komentarzy

Magnez

Magnez to pierwiastek o wyjątkowo istotnym znaczeniu dla naszego zdrowia. Uczestniczy on w niemal wszystkich procesach zachodzących w organizmie. Jest katalizatorem wielu funkcji biologicznych, zwłaszcza związanych z fizjologią układu nerwowego i mięśni. Aktywuje ponad 300 enzymów, przy czym często współpracuje z witaminami B1 i B6. Wspomaga przechowywanie i uwalnianie energii. Umożliwia prawidłowe działanie witaminom B1 i B12. Magnez jest niezbędny do prawidłowego przebiegu przemiany materii, metabolizmu wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz w procesie trawienia. Bierze on udział w syntezie białek. (więcej…)