Strategie odżywiania służące utracie wagi
Pamiętaj o tych strategiach przy planowaniu miejsca, czasu oraz poszczególnych składników posiłku:
– Jedz trzy posiłki dziennie, a oprócz tego przekąski raz lub dwa razy dziennie, pamiętając o nieprzekraczaniu dziennego limitu kalorii.
– Zaplanuj swoje posiłki tak, by miały mniej więcej tyle samo kalorii (śniadanie i lunch powinny być nieco bardziej kaloryczne). Zadbaj o to, by zmieścić się w swoim limicie zapotrzebowania kalorycznego.
– Każdy posiłek powinien zawierać około 15 do 20 g białka, a przekąski 5 do 10 g (białko sprzyja uczuciu sytości).
– Dla uzyskania większego poczucia sytości, unikaj spożywania węglowodanów bez białka.
– Do każdego posiłku dołącz niewielką ilość zdrowego tłuszczu; oliwę z oliwek, orzechy, nasiona, siemię lniane, masło orzechowe i awokado zawierają zdrowe dla serca tłuszcze. (więcej…)