Produkty wzmacniające

Wszystkie nieprzetworzone produkty mają właściwości uzdrawiające, ja wybrałem dwadzieścia pięć, których dobroczynne właściwości są szczególnie silne. Lista powstała po konsultacji z ekspertami w dziedzinie żywienia i po zapoznaniu się z setkami badań na temat właściwości odżywczych poniższych produktów. Wszystkie pomagają w walce z chorobami, wzmacniają system odpornościowy i dostarczają organizmowi składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i dobrego samopoczucia.

Postaraj się włączyć jak najwięcej z nich do swojej codziennej diety. Pamiętaj, że masz dwadzieścia jeden okazji w tygodniu (siedem śniadań, obiadów i kolacji), plus przekąski, aby to zrobić.

1. Jabłka
Jestem pewien, że słyszałeś powiedzenie: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Nie bez kozery tego rodzaju stare porzekadła dalej funkcjonują w naszym języku. Zazwyczaj jest w nich więcej niż ziarnko prawdy, a soczyste chrupiące owoce są na to świetnym przykładem. Jabłka:
Są bogate w błonnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Zmniejszają ryzyko wylewu krwi do mózgu oraz ataku serca.
Zapobiegają wystąpieniu raka prostaty oraz raka płuc ze względu na obecność katechiny – substancji fitochemicznej, która zapobiega chorobom.

Mam nadzieję, że już cieknie ci ślina. Jedz jedno jabłko dziennie i ciesz się świetnym zdrowiem.

2. Karczochy
To niepozorne warzywo jest kopalnią naturalnych związków chemicznych, które chronią ciało na wiele sposobów. Karczochy:
Chronią wątrobę przed gromadzeniem się toksyn.
Redukują poziom złego cholesterolu (LDL) dzięki zawartości przeciwutleniacza o nazwie luteolina.
Są źródłem cennego błonnika.
Karczochy powinno się gotować w wodzie, a następnie maczać ich liście w niskokalorycznym sosie sałatkowym. Są świetną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.

3. Awokado
Awokado całkowicie niezasłużenie cieszy się złą sławą. Powszechnie uważa się, że jest tuczące i że powinno się go unikać. Nic bardziej błędnego. Awokado ma wręcz cudowne właściwości odżywcze. Zawartość wszystkich składników odżywczych – białka, tłuszczu i węglowodanów czyni go prawie idealnym owocem. Jeśli chodzi o zawarte z nim tłuszcze, to zawiera korzystne dla prawidłowego funkcjonowania serca mononienasycone kwasy tłuszczowe. Na tym nie kończą się cenne właściwości awokado, które jest również:
Bogate w błonnik, witaminę E, kwas foliowy i potas – składniki odżywcze o właściwościach uzdrawiających.
Jednym z najlepszych źródeł beta-sitosterolu, naturalnej substancji wspomagającej redukcję cholesterolu.
Prawdziwą bombą glutationu – przeciwutleniacza (zawiera go trzy razy więcej niż inne owoce), który pomaga ciału pozbywać się rakotwórczych substancji.

Koniecznie włącz awokado do swojej diety. Dodawaj go do sałatek lub przyrządzaj z niego pasty kanapkowe.

4. Buraki
Prawdopodobnie natrafiasz na buraki w różnych barach sałatkowych. Jeśli tak, to wcinaj je bez zastanowienia! Mają najwięcej składników odżywczych ze wszystkich warzyw, są bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Ponadto:
Są skarbnicą kwasu foliowego oraz witaminy B chroniącej przed rakiem i chorobami serca. Jedna porcja buraków (pojedyncze warzywo lub filiżanka posiekanych buraków) pokrywa więcej niż jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy.
Zawierają przeciwutleniacz zwany betaniną. Zgodnie z badaniami opublikowanymi w 2001 w „Journal of Agicultural Food Chemistry” betanina zapobiega tworzeniu się złego cholesterolu LDL. Najlepiej przyswajalna jest w formie soku z buraków.

Buraki można piec, kupować w puszce lub wyciskać z nich sok. Są bardzo smaczne w sałatkach lub jako dodatek do dania głównego zamiast pieczonych ziemniaków.

5. Jagody
Jagody znane są ze swoich cudownych właściwości, które pomagają zwalczać niemal wszystkie choroby, od demencji po choroby serca.
Dzięki zawartości czerwonego pigmentu zwanego antocyjanem przeciwdziałają uszkodzeniom błon komórkowych, a tym samym hamują proces starzenia się organizmu.
Wspomagają proces produkcji dopaminy w mózgu – neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za pamięć, koordynację ruchową oraz dobre samopoczucie. Poziom dopaminy zmniejsza się wraz z wiekiem.
Łagodzą stan zapalny, który nieleczony może doprowadzić do uszkodzenia tkanki mózgowej.
Mogą zapobiegać rozwojowi komórek rakowych w przypadku raka piersi (efekty potwierdzone w badaniach laboratoryjnych).

Jedz jagody na surowo, z płatkami śniadaniowymi, jogurtem lub jako składnik soków przecierowych.

6. Brokuły
Gdybym miał zdecydować się na jedzenie tylko jednego rodzaju warzyw, byłyby to niewątpliwie brokuły. Tak się składa, że są one moim ulubionym warzywem, oraz niezwykle zdrowym produktem ze względu na to, że:
Są bogate w sulforafan i indol-3-carbinol, dwie substancje o silnych właściwościach antynowotworowych.
Zawierają duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi.
Mają dużo błonnika, wspomagającego prawidłową pracę układu trawiennego.
Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu, które wzmacniają system odpornościowy.

Brokuły mają w sobie tak dużo cennych składników odżywczych, że powinieneś starać się jeść je kilka razy w tygodniu, gotowane bądź surowe.

Więcej o wzmacniających produktach znajdziesz w książce dr. F. Mancini                       Potęga samouzdrawiania