Piołun Bylica (Artemisia absinthium)

 

Jest to rodzima i dość pospolita bylina. Piołun zalicza się do starych, cenionych już w starożytności roślin leczniczych. Surowiec leczniczy stanowią liście i ziele. Są one bogate w substancje czynne, m.in. olejek eteryczny, kwasy organiczne, garbniki, prowitaminę A, witaminę C, żywice oraz sole mineralne. Herbatka z ziela wskazana jest przy skąpym wydzielaniu soków trawiennych oraz w nieżytach żołądka i jelit. Ponadto dobrze robi na poprawienie apetytu i wzmożenie wydzielania żółci. W medycynie ludowej piołun znalazł uznanie przy leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz ciężkiej niestrawności. Oto sposoby na dolegliwości.

Niestrawność – 100 g zebranych w maju listków piołunu zalać 500 ml alkoholu 70 procentowego i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i zażywać po 20 kropli przed posiłkiem 3 razy dziennie.

Anemia  – 500 g zebranego w maju piołunu przełożyć do szklanego słoja o pojemności 1,5 litra, zalać do pełna wódką żytnią. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 21 dni. Przecedzić przez gęste sito. Pić raz dziennie po kropli w łyżce wody, rano na czczo. Nalewkę przyjmować przez 3 ty­godnie.

Grypa, przeziębienie – 20 g ziela drobno pokroić, przełożyć do słoika z ciemnego szkła o pojemności litra i zalać 500 ml wódki czystej. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Przecedzić przez gęste sito i pić po 2 łyżki w kieliszku wody na 20 minut przed jedzeniem i dodatkowo przed snem.

Kolka wątrobowa, kamienie żółciowe – zmieszać ze sobą po 20 g następujących ziół: piołun, bluszcz, biedrzeniec mniejszy, chmiel, rzepak. 3 łyżki ziół zalać litrem wina, podgrzać aż do wrzenia i wlać do termosu. Zażywać 8–9 razy w ciągu dnia po łyżce ciepłego winka.

Apetyt I –  5 łyżek rozdrobnionego ziela zalać 150 ml wódki czystej i postawić na dobę w butelce, w ciemnym i ciepłym miejscu. Następnie dolać butelkę białego wina wytrawnego i odstawić na następne 24 godziny. Po tym czasie przesączyć przez gęste płótno i pić łyżeczkę 3 razy dziennie.

Apetyt II –  łyżkę ziela piołunu zalać 6 łyżkami spirytusu, a po upływie doby dodać 10 łyżek wytrawnego wina białego. Odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na 10 dni, po czym przefiltrować. Przyjmować po łyżce 3–4 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem.

Nieregularna miesiączka, anemia 30 g piołunu i 5 g kory cynamonu zalać butelką białego, wytrawnego wina gronowego. Pozostawić w ciepłym i ciemnym miejscu na 14 dni i odcedzić. Pić po 25 g przed obiadem i kolacją. Po 2 tygodniach stosowania nalewki zrobić 2 tygodnie przerwy.

Poprawa formy fizycznej i psychicznej – zagotować 3 litry czerwonego wina z 240–400 g miodu, a następnie dodać około 150 ml świeżo wyciśniętego soku z piołunu. Tak przygotowany, jeszcze ciepły napój wlać do czystych butelek, które natychmiast należy zamknąć. Napój pić codziennie, na czczo, po pełnym kieliszku do likieru.

Więcej o wykorzystaniu ziół przeczytasz w książce Zbigniewa Ogrodnika Nalewki na zdrowie