Leczenie ziołami a katar

Czy w XXI wieku jest miejsce na sporządzanie mieszanek ziołowych, wyciągów z roślin, czy naparów? Współcześnie istnieje wiele metod leczenia, a jedną z nich jest niewątpliwie ziołolecznictwo. Odwieczna skarbnica mądrości, jaką przez kolejne pokolenia wzbogacane było lecznictwo ludowe znów przeżywa swój renesans. Dostrzeżono bowiem takie zalety jak: wielokierunkowość działania, dostarczanie organizmowi wielu cennych naturalnych witamin, enzymów oraz niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania makro- i mikropierwiastków.

Leki ziołowe są dobrze tolerowane, łatwo przyswajalne przez organizm, nie powodują odczynów alergicznych i dlatego mogą być podawane przez dłuższy czas. Zioła są też, w porównaniu z lekami syntetycznymi, znacznie tańsze. I chyba jedynym powodem, dla którego rzadko je stosujemy jest… lenistwo. Łatwiej kupić pigułkę w aptece niż zalać wrzątkiem łyżeczkę suszonych ziół (najlepiej samodzielnie zebranych latem na łące), odcedzić, wypijać w odpowiednich ilościach lub nacierać chore miejsca.

Najczęściej spotykaną chorobą, niegroźną aczkolwiek zakaźną, jest zapalenie błony śluzowej, popularnie zwaną katarem. Niemal każdy zna jej objawy: zatkany nos, wydzielina ściekająca do gardła, czasem dołącza się zapalenie spojówek lub łzawienie. Lecząc tę dolegliwość stosować należy środki napotne przeciwgorączkowe oraz wysokie dawki witaminy C.

Dużą ulgę i zmniejszenie ryzyka powikłań przynoszą preparaty i mieszanki ziołowe z następujących roślin:

owoce dzikiej róży – zawierające znaczne ilości naturalnej witaminy C,

kwiatostany lipy – zawierające m.in. olejek eteryczny oraz substancje śluzowe, kwasy organiczne i fitosterole zwiększające wydzielanie potu i działające przeciwgorączkowo,

kwiaty słonecznika – w których znajdują się związki działające przeciwgorączkowo zwłaszcza w połączeniu z kora wierzby lub kwiatami wiązówki,

kora wierzby – zawierająca m.in. glikozydy fenolowe, której rozpadając się uwalniają kwas salicylowy działający przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgorączkowo. Właściwości te znacznie łagodzą objawy kataru.

Jeśli chcesz poczytać więcej zajrzyj do książki Teresy Lewkowicz-Mosiej Vademecum ziołolecznictwa